Развъдник | Южноруска овчарка
Развъдник Бяла Лястовица

Южноруски овчарки

повече информация за тази порода кучета и особеностите им

прочети

За развъдника

как решихме и защо да развъждаме точно южноруски овчарки

прочети

Нашите кучета

всяка наша южноруска овчарка от развъдника в снимки и история

прочети

За нас

Всичко започна в далечната 1991г., когато с един приятел се разхождахме из Москва и пред очите ми попадна един такъв бял рошав гигант. Просто дъхът ми секна и всички колебания ще си взимам ли куче, какво куче, сега или някога в бъдещето се изпариха на часа. Около два месеца по-късно в едно село в подмосковието ме очакваше тримесечния Тиша (съкратено от Тихон)-малко бяло мече, без зъби и ръмжащо на целия свят. Новото име Арес лепна от само себе си. Естествено тогава знаех малко за породата и думите на развъдчика, че си купувам нещо като автомат Калашников, с който първо трябва да се науча да боравя, минаха покрай червените ми от радост уши. Е, после действително имахме и трудни моменти, оказа се, че южноруската овчарка не е за всеки, особено за начинаещи, но Арес преживя с нас 14г, и ще остане завинаги в сърцата ни. През 2003г. пробвахме да сменим породата, но не се получи и тогава взехме решение, че ще закупим една женска от качествени родители и известни кръвни линии и ще сложим началото на сериозното развъждане на южноруски овчарки у нас в България.

След дълги колебания се спряхме на чешкия развъдник Adani Zari, където се очакваше кучило от много интересна връзка между две млади кучета,  които въпреки, че бяха само на по три години вече с години шестваха успешно по европейските рингове. Кучилото беше заплануванос инбрийдинг на известното руско куче Боливар. Така през юли при нас пристигна нашата Devita Yuzhana Adani Zari,  за по-просто Zhanka, която и става основоположница на нашия развъдник.

Целите пред нас не са размножаване и продажба на все повече и повече кучета. Ние искаме да осъществяваме малко, премислени връзки с относително предвидим резултат. Най-важно за нас е развъждането на здрави физически и психически кучета. По тази причина преди заплождане и двете кучета се изследват като минимум за тазобедрена и лакътна дисплазия и бруцелоза. Отделно се правят кръвни, хормонални изследвания преглед с ултразвук. Отделно обръщаме особено внимание на психиката на кучетата, които предстои да участват в една връзка. Кучета, които проявяват излишна злобност или страхливост, както и такива у които отсъстват изцяло охранителни инстинкти не участват в нашите развъдни планове.